ОСНОВНА ШКОЛА „АЦА АЛЕКСИЋ“ АЛЕКСАНДРОВАЦ ПРОГРАМ ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ, ОКТОБАР 2022.Г.

ОСНОВНА ШКОЛА „АЦА АЛЕКСИЋ“ АЛЕКСАНДРОВАЦ

ПРОГРАМ ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ, ОКТОБАР 2022.Г.

Да би деца живела у подстицајном и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, у атмосфери пуног поштовања дечијих права, неопходно је да сви друштвени актери раде заједно на подршци поро- дици и родитељству, укључујући алтернативне облике, чиме се обезбеђује до- стојанствен живот и подстицај породици и деци која у њој одрастају.

Стога ће ове године, Дечија недеља бити обележена под слоганом:

„ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА!?“

Дечија недеља се у нашој земљи обележава од 1934.године уз сталну сарадњу државе и разних професионалних и цивилних организација .

Циљеви Дечије недеље су увек исти:

 

  • Скретање пажње најшире јавности на права и потребе деце
  • Указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце и остваривању њихових права
  • Подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права, и оптимални развој сваког детета
  • ……

 

Наша школа је, као и сваке године, прилагодила програм према реалним могућностима и условима рада у матичној школи и  издвојеним одељењима. Претходне две године, због епидемије, обележавање Дечије недеље је било симболично па зато сада настојимо да организујемо што више активности и укључимо што више ученика и наставника.

Реализација Пројекта ОБОГАЋЕНИ ЈЕДНОСМЕНСКИ РАД за ову школску годину је увелико у току па препоручујемо колегама да у току следеће недеље при одржавању планираних активности искористе прилику и поразговарају са децом о темама које смо предвидели овим Програмом. Могу и да осмисле неке нове активности које ће реализовати у наредном периоду, нпр. дружење са познатим спортистима из наше општине,  заштиту животне средине , промовисање здравих стилова живота, прихватање различитости….

            Последња недеља септембра препуна је спортских активности тако да те садржаје нисмо планирали у току Дечије недеље. На часовима Физичког и здравственог васпитања наставници свакодневно разговарају са децом о здравим стиловима живота и толеранцији на спортским такмичењима како учесника тако и навијача.

ПОНЕДЕЉАК, 3.октобар 2022.г. – ЈАВНА И МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ

 

Локална самоуправа ће промовисати активности у свим установама путем медија а овај Програм и његова реализација биће истакнути  на  школском сајту и профилу на ФЕЈСБУКу.

  • ЧОС –   Конвенција Уједињених нација о правима детета- упознавање ученика са документом из 1989.г.

– Ученицима 1.разреда биће приказан Буквар дечијих права, разговараће се о правима али и обавезама

– Разговори о алтернативама насиљу – како решавати сукобе , понашање на спортским теренима, у граду, на журкама, концертима …

– Прихватање различитости – информације о ИО

 

СВАКОГ ДАНА ТРЕБА РАЗГОВАРАТИ И УЧИТИ ДЕЦУ НЕНАСИЛНОЈ КОМУНИКАЦИЈИ – а не само у Дечијој недељи!!!

 

УТОРАК, 4. октобар 2022. г.  – ДАН ПОСВЕЋЕН ИНКЛУЗИЈИ

  • Седница Ученичког парламента Инклузивна култура – шта то значи и како се развија
  • Продајна изложба у холу школе: Продајом производа са креативних радионица наставника обезбедиће се средства за рекреативну наставу /за једног ученика 4/2 који наставу прати по ИОП-у/. Део новца је обезбеђен продајом у време Жупске бербе , акција траје током читаве школске године а сва зарада је усмерена на децу / обезбеђивање награда, новогодишњих пакетића за децу без једног родитеља, поклоне за све ученике 1.разреда на поласку у школу….
  • Чеп за хендикеп, организовање прикупљања
  • Дружење ученика из одељења за децу са тешкоћама у развоју са ученицима 2. разреда

СРЕДА, 5. октобар 2022.г. – АКЦИЈА „ДРУГ – ДРУГУ“

 

  • Прикупљање гардеробе, ђачког прибора и играчака за децу из Друштва за помоћ МНРО и корисницима социјалне помоћи /у сарадњи са Центром за социјални рад , Колом српских сестара и Црвеним крстом/

 

 

ЧЕТВРТАК, 6. октобар 2022.г. ДРУЖЕЊЕ  СВИХ УЧЕНИКА 1.РАЗРЕДА ОПШТИНЕ АЛЕКСАНДРОВАЦ

 

  • Приредба посвећена ђацима првацима наше општине – Дом културе 11сати

Програм припремају ученици ОШ“И.Л.Рибар“ а текст Добродошлице саставила је учитељица Марина Милосављевић.

ПЕТАК, 7. октобар 2022.г.  – ДАН ПОСВЕЋЕН ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКОМ ДРУЖЕЊУ

 

  • Уређење школског дворишта и сакупљање секундарних сировина ( хартије, лименки…)- ОВЕ АКТИВНОСТИ СЕ У НАШОЈ ШКОЛИ РЕАЛИЗУЈУ СВАКОГ ДАНА – а не само у Дечијој недељи!!!

Средства добијена продајом старог папира ове године биће намењена уређењу     ходничког простора испред Продуженог боравка и Медијатеке.

  • 13 – 15 сати -Дружење са пензионерима који су радни век провели у нашој школи

/ приредба ученика 2.разреда са продуженог боравка/

СУБОТА И НЕДЕЉА, 8. и 9. октобар 2022. г.

  • За мостове међу генерацијама

 Обилазак старих, немоћних и усамљених суграђана и договор о пружању адекватне помоћи ( ову активност ученици реализују уз помоћ родитеља).

Наш задатак је да их учимо и  подсећамо да  „ПОДЕЉЕНА СРЕЋА, ДВА ПУТА ЈЕ ВЕЋА“!!! И да им практично то показујемо!

 Програм сачинила:

Манасија Здравковић, педагог