Извештај о обележавању Међународног дана борбе против вршњачког насиља

Извештај о обележавању Међународног дана борбе против вршњачког насиља

 

 Ученици и наставници ОШ „ Аца Алексић “ – Александровац, обележили су Међународни дан борбе против вршњачког насиља, односно „ Дан розе мајица“, у среду  24. фебруара 2021. године. Без обзира на то , што је обележавање тог дана предвиђено за последњу среду у фебруару (ове године за 24. фебруар) ми смо, у својој школи, читаву недељу посветили активностима превентивног карактера, а везано за борбу против вршњачког насиља.

Тим за заштиту од насиља, злостављања, занемаривања и дискриминације, направио је план обележавања овог дана, односно недеље. Слоган ове акције је био – „ МОЈА РОЗЕ МАЈИЦА, МОЈЕ НЕ НАСИЉУ“. Током седмице, тачније 22. и 23. фебруара, односно у понедељак и уторак, одржани су тематски часови васпитног рада са ученицима, чију је основу  чинио напред наведени текст, припремљен за ту прилику.

Кључни дан је била среда, 24. фебруар, званично Међународни дан борбе против вршњачког насиља, односно „Дан розе мајица“, односно ( интерно),“ Моја розе мајица, моје НЕ насиљу“. Ученици су тог дана дошли у школу у розе дуксевима или мајицама ( од нежно розе, до ружичасте, шта је ко имао у свом гардероберу, нагласивши да никаква куповина нове одеће није потребна, зато што нам није била намера да родитеље излажемо било каквом трошку). Неки су носили и розе маске, а негде су се укључили родитељи који су спонзорисали розе мараме за одељење. Свима је то некако било важно и лепо, зато што су, због ситуације ученици ускраћени за неке облике активности и дружења.

Упоредо са свим активностима, напред наведеним, на часовима ликовне културе, рађени су цртежи розе мајица (али и други цртежи, на ову тему), које смо касније резали по контурама и од њих правили паное. Ова активност одвијала се на часовима ликовне културе за ученике од 1. до 8.разреда, с тим што је на часу васпитног рада ученицима већ објашњена симболика розе мајица.

Оно, за шта мислимо да је јако важно, јесте да се ,у нашој школи, сваке године посебан акценат ставља на обележавање Светског дана доброте, 13. новембра и Међународног дана толеранције, 16. новембра. У школи постоје врло лепи панои посвећени овим данима, које сваке године „ освежавамо“ новим детаљима. Ове године је и наш текст о толеранцији и доброти, нашао своје место у стручно- струковном часопису   „Просветни преглед“. Мислимо да су доброта и толеранција најбољи начин за превенирање насиља. Обележавање ових дана мора бити повезано, ако никако другачије оно тако што ћемо ученицима указати на ту суштинску повезаност појмова.

Хвала свим ученицима, наставницима и родитељима на успешно одрађеној обавези, која није била само обавеза већ и право креативно задовољство, посебно за ученике, којима је у овом тешком, сивом и неизвесном времену фалила баш ова дивна розе боја.

                      

Фебруара  2021. године    

                                                                   С поштовањем

                                                                                                                 Тим за заштиту од насиља