ПОСЕТА СТРАНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ НАШОЈ ШКОЛИ

ПОСЕТА СТРАНЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ НАШОЈ ШКОЛИ
 
У Александровцу је 9.октобра 2020. године одржана презентација од стране Руског Центра за науку и културу “Руски Дом” из Београда, под називом “Бесплатно студирање и постдипломске студије у Руској Федерацији” за грађане Републике Србије. Презентацију је одржала Јулија Зорић, координатор за образовање у Руском Дому. Том приликом је указано на све могућности и погодности које носи са собом студирање у Русији. Због епидемиолошке ситуације и сходно мерама предузетим у складу са њом, презентација је одржана у просторијама средње школе “Свети Трифун”. Уз велику подршку Школске управе Крушевац, обухваћени су и градови Трстеник, Брус, Крушевац, Варварин, те је презентација имала регионални карактер, обухватајући и остале средње школе расинског округа.
Поред активности у области образовања и популаризације руског језика, Руски центар за науку и културу “Руски Дом”, има активности и из области туризма, науке и сарадњу са Трговинском комором Руске Федерације. Тако да је посета поред образовног карактера била усмерена и продубљивању сарадње и у овим осталим областима а од значаја за наш крај. У оквиру посете уручена је донација књига од стране Руског Дома библиотеци основне школе “Аца Алексић” и Библиотеци Града Александровца. Школа “Аца Алексић” је једна од водећих школа Расинског округа по питању неговања и учења руског језика и један од разлога донације је управо препознавање квалитета рада ове школе по питању не само руског језика већ и самог односа према настави, обзиром да је једна од ретких школа са пројектима међународног карактера и сарадњом са другим школама из Русије и Грузије.
Део донације књига је уручен Библиотеци Града Александровац, као подршка покретању “Руског Кутка” у оквиру библиотеке. Програм рада Кутка је усмерен на промоцију руског језика и руске културе и јачању националне свести према очувању српског писма и ћирилице, те су и активности усмерене на учвршћивању веза ова два језика као два словенска језика потекла са истог извора. Велику улогу има и чињеница да је у Александровцу формирана подружница Славистичког Друштва Србије за Шумадијски регион, тако да су активности везане за руски језик подједнако усмерене и српском језику, кроз радионице, књижевне вечери, изложбе и.т.д.
Презентација је одржана од стране Руског Центра за науку и културу “Руски дом” а под покровитељством Руске Федерације и Амбасаде РФ у Београду. Уз велику подршку Општине Александровац, Школске управе Крушевац, средње школе “Свети Трифун”, основне школе “Аца Алексић” и Удружења Српско-руско-белоруског пријатељства “Слово” Александровац.