Европски дан језика

Сваке године на дан 26. септембар, у свим крајевима Европе прославља се Европски дан језика. Ова иницијатива Савета Европе, започета 2001. године, посвећена је наглашавању значаја свих европских језика. Овим путем, 800 милиона Европљана у 47 Земаља чланица Савета Европе охрабрује се да учи више језика, у свим узрастима, како у школи тако и изван ње. Признавање више језика један је од путева који воде ка бољој комуникацији између различитих култура.
Тим поводом већ традиционално у школској библиотеци, пети пут, обележавамо овај дан да би остварили наведен циљеве Европског дана језика. У библиотеци је направљена изложба књига језика које уче ученици наше школе – српски, енглески, француски и руски. Ученици су целог дана имали прилике да прегледају изложбу, прелистају књиге. У време великих одмора ученици , који редовно посећују библиотеку, читали су одломке из књига на овим језицима, преводили на свој матерњи језик, српски. Друга активност је била да су ученици који уче различите језике једни другима преводили текстове на језике који они не уче. То су чинили веома спонтано и расположено.
Закључак је да ћемо овакве активности у библиотеци наставити и у току године, претворити их у радионице, јер су ученици уживали у раду.

библиотекар: Дејана Михајловић