Изазови родитељства – радионица за родитеље

Образовне установе Александровца су и за ову школску годину планирале интересантне активности које ће пре свега бити усмерене на рад са децом/ученицима. Трудићемо се да промовишемо науку, екологију, здраве стилове живота, креативно коришћење слободног времена и искрено дружење.
Препознавши потребу родитеља за подршком у васпитању деце, заједнички смо креирали радионице за родитеље под називом „Изазови родитељства“
У медијатеци ОШ “Аца Алексић”, 03. 10.2019. године одржана је радионица “Изазови родитељства” за родитеље деце из ПУ “Наша радост” и родитеље ученика обе основне школе нашег града. Позиву да учествују у овој активности одазвало се четрдесетак родитеља. Говорило се о карактеристикама васпитних стилова са критичким освртом на исходе васпитања. Водитељи радионице били су педагози Светлана Павловић, Далиборка Симић и Драган Ћосић и Олга Милићевић, васпитач.
Најважнија улога родитеља јесте да васпитају своје дете и обезбеде му здрав и успешан пут у одрастању. Тај задатак је веома тежак, јер је много фактора који утичу на васпитање. Одредити праву меру љубави и контроле у исто време за свако дете у сваком тренутку је умешност која захтева много промишљања, стрпљења и упорности.
У вртлогу бројних улога које родитељи играју и сами под теретом балансирања различитих обавеза, улога маме или тате заиста захтева пуно радно време. Своје одлуке често преиспитују, а савете траже у стручној литератури. Овог пута имали су прилику да своја искуства размењују са нама (реализаторима семинара) и другим родитељима.
Били су веома активни у дискусијама. Атмосфера је била опуштена, али радна.
Сложили смо се у томе да су овакви скупови потребни и да није срамота признати да понекад имамо проблем са децом или да смо у нечему погрешили. Сваки родитељ воли своје дете и жели му најбоље, али уме ли увек да одреагује на прави начин?
Ново дружење у истом саставу биће за две недеље када ћемо покушати да укажемо на то како родитељи “упадају у замке”,зашто је важно постављати границе деци и које делотворне технике могу применити у одређеним ситуацијама.