Братско коло

Старије генерације памте сусрете побратимљених школа. Идеја да се обнове Сусрети школа постоји одавно а реализација је почела прошле године у октобру када смо срдачно дочекали госте из Београда, Долова и Ковачице.

На свечаној академији, 27. октобра 2017. године, поводом 180-ог рођендана школе, директор школе Михајло Милинчић потписао је Протоколе о братимљењу са три основне школе:
– ОШ „Аксентије Максимовић“ из Долова, директор Предраг Богатинчевић
– ОШ „Милан Ђ. Милићевић“ из Београда, директор Сузана Спасојевић и
– ОШ „Веселин Маслеша“ такође из Београда, директор Наталија Матић.

У атмосфери срдачне добродошлице гости су обишли Завичајни музеј, Музеј винарства и виноградарства, винарију „Будимир“, присуствовали промоцији монографије „По школи се ђак познаје“ у школској библиотеци.

Циљ братимљења је размена искуства, сарадња, рад на заједничким пројектима, презентација иновативних начина и облика рада у настави. Овај сусрет није био протоколаран већ пун радости са жељом за новим дружењем.

Следеће братимљење је било у Ковачици, 15. маја 2018. године када је потписан Протокол са директором ОШ „Млада поколења“, Ањичком Биреш. Тада је договорено братимљење са ОШ „Свети Георгије“ из Уздина чији је директор Октавијан Крецу. Овај Протокол ће бити потписан 26. октобра 2018. на Дан школе „Аца Алексић“

Поред Уздина, нашем братском колу ће се придружити и ОШ „Христо Ботев“ из Димитровграда, директор Катарина Симеонов и ОШ „Вук Караџић“ из Крушевца, директор је Драгомир Алексић.

Планирамо да ширимо братско коло и да што више у будућим сусретима укључујемо ученике. Фотографије сведоче о нескривеној радости приликом сусрета братских школа.

Октобар 2018.

Проширили смо Братско коло. Протоколе о братимљењу, потписао је директор школе „Аца Алексић“ Михајло Милинчић и директор ОШ „Вук Караџић“ из Крушевца, Драгомир Алексић, директор ОШ „Змај Јова Јовановић“, из Београда, Весна Живковић и директор ОШ „Свети Георгије“ из Уздина, Октавијан Крецу.

Нека нам је срећно и успешно братимљење. Изражавамо велико жаљење што најављено братимљење са школом из Димитровграда није остварено, оправдано су изостали. Ускоро, надамо се! У најави је још једно братимљење за следећу годину са ОШ „Бора Станковић“ из Београда чија је директорка Рада Ракочевић била на овогодишњој прослави Дана школе.