Завршени „Глишићеви дани“

Манифестација је посвећена великану српске прозе, а у овом прелепом планинском селу написане су најлепше соцреалистичке приповетке – „Прва бразда“ и „Тетка Деса“. Милован Глишић је био инспирисан хероином Мионом, која је одгајила децу, док јој је супруг био у Првом светском рату. 
Због тога и у част овог књижевника Врбница и Жупа славе „Глишићеве дане“. 
Најпре су у школи „Прва бразда“о лику и делу Милована Глишића говориле учитељице Данијела Савковић и Магдалена Ивљанин, и директор Основне школе „Аца Алексић“ Михајло Милинчић. Све то је била дирљива прича и емотивни говори о човеку који је оставио велики траг у Жупи. Због тога се и славе „Глишићеви дани“.
На темељима Мионине куће, о овој храброј жени која је успела да очува породицу, упркос свим тешкоћама, говорили су, уз пригодан програм, и др Југослав Стајковац, председник општине Александровац и Родољуб Џамић, познати друштвено – политички радник, иначе родом из овог села, и истакли да је овај догађај веома значајан за Србију.
Организована је, као и сваке године, пољопривредна изложба. Посетиоци су се могли уверити о богатству пољопривредних производа које планински део Жупе има. Вредне домаћице спремиле су специјалитете, које смо могли да пробамо, и које су изванредног укуса. Била је изложена и веома квалитетна ракија, коју Врбничани производе.
Све то уприличио је културно – уметнички програм, у коме су учествовали ученици школе „Прва бразда“, Средње школе „Свети Трифун“ са домом ученика и Културно – уметничко друштво „Жупа“.
Организатори „Глишићевих дана“ су Културно – просветна заједница „Жупа“, Основна школа „Аца Алексић“, Завичајни музеј Жупе и Месна заједница Горња Велика Врбница, а покровитељ општина Александровац.