Променада

Сабор Прве жупске у школском дворишту. Као „у добра стара времена“, али уместо смотре пионира или соколског збора – сабор ученика ОШ „Аца Алексић“. Променаду предводи директор школе Михајло Милинчић, а поворку најстарији живи наставник Мића Милићевић и најмлађи ђак првак Душан, обојица из Плоче.

У среду су сви ученици, учитељи и наставници ОШ „Аца Алексић“ у име свих 180 генерација прошетали од школе до центра града. Костимирани, ђаци јубиларци и њихови учитељи и наставници су, са гостима, међу којима су били негдашњи наставници, учитељи и ученици, променадом провели знамените ученике, учитеље и наставнике наше школе, одавши тиме поштовање претходним генерацијама и показавши да ми сада и овде баштинимо исту традицију. Део ученика је био костимиран у личности из културног и јавног живота Србије и Југославије. Александровац је био музеј и енциклопедија на отвореном.

СВЕТОСАВСКОМ СТАЗОМ.
Ученици другог разреда и ученици из Лесковице, Пуховца и Латковца представили су личности чија су дела уткана у оно што се данас назива српским народом. Они су уједно приказали да је школа постојала и пре модерног школства, при манастирима, попут Дренче и Милентије. Њихови костими реално приказују прошлост чак и када се позивају на еп.

ЖУПСКА ВИКТОРИЈА
Ученици четвртог разреда и ученици из Велике Врбнице и Веље Главе приказују жупску „викторијанску“ еру, људе који су стварали Александровац. Међу њима су се нашле и личности из света које су у то време у својим земљама радиле исто што и Михајло Лачњевац и остали жупски трговци и занатлије у негдашњем Кожетину.

ИСТОРИЈА КОЈА ЈЕ ДЕО И НАШЕГ СЕЋАЊА
Ученици из Ратаја својим костимима су показали поштовање према личностима из периода око Првог светског рата, а ученици трећег разреда представили су нам Југославију. Док су плешки ђаци приказали Уједињене народе, плочки су већим делом представили жупски народ кроз време од Краљевине Југославије до СФРЈ.

СА ЊИМА СМО ИШЛИ У ШКОЛУ
Ученици првог разреда представљали су ученике-шампионе наше школе у претходних 180 година. Тако је са нама прошетало стотинак знаменитих Жупљана, међу којима су и Добривоје Гер Поповић, Милан Шљивић, Никола Ристић, Буца Мирковић, Иван Лапчевић, Маријана Миљковић, Марија Марић, Татјана Симчевић…

У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА
Сви ученици старијих разреда такође су променадом прошли и у своје и у нечије име – њихови венчићи и круне подсећају нас да велики јубилеј наше школе пада у години великог свесрпског јубилеја: 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.

ШКОЛСКИ ЛЕТОПИС УЖИВО
Са сцене на Винском тргу у центру града ђаци јубиларци су се, у име свих 180 генерација ученика наше школе, обратили родитељима, гостима, Жупи и свету. На сцени је била историја школства у Жупи – представљене су жупске основне школе које данас чине ОШ „Аца Алексић“, а како је цела наша прослава уједно и времеплов, ученици су нас и песмом прошетали кроз време од првих жупских школа до Прве жупске, и од прве жупске школске године 1837. године, до данас.

Слике са променаде можете погледати овде