ЧИТАМО И ПИШЕМО СА АНОМ ФРАНК

Пројекат „ Дани сећања“ организује међународна мрежна организација Теrraforming (Шведска-Холандија-Србија) у сарадњи са Народном библиотеком Србије и Кућом Ане Франк из Амстердама, уз подршку делегације Републике Србије у Међународној алијанси за сећање на Холокауст.
У оквиру пројекта, едукативна изложба и радионица „Читамо и пишемо са Аном Франк“ је преведена и адаптирана за употребу у школама и библиотекама у Србији. Концепт је развијен у Кући Ане Франк у Амстердаму 2010. године и до сада је са великим успехом коришћена у библиотекама широм Холандије. Изложба „Читамо и пишемо са Аном Франк“ је представљена у више земаља света и, наравно, у Србији.

На иницијативу наше школске библиотеке били смо домаћини ове изложбе – радионице у периоду од 23.09.2019.-27.09.2019.

„Читамо и пишемо са Аном Франк“ је радионица у којој изложба служи као полазна тачка. Изложба је специјално дизајнирана за младе и пружа преглед живота породице Франк. Поред тога, акценат је стављен на Анин таленат за писање. Кроз поставку откривамо Анину љубав према писању, а представљени су и неки од њених текстова. Циљ је да млади науче више о историји Холокауста, али и да их подстакнемо да читају књиге, те да се сами више изражавају кроз писање.

Изложба је била постављена у нашој школи – библиотеци, а кроз сарадњу са колегама наставницима и професорима из ОШ „Иво Лола“ и СШ „Свети Трифун“ са домом ученика, ђаци свих школа су долазили у одговарајућим терминима са својим наставницима, професорима да посете изложбу и ураде радионице.

Одржано је седам радионица: за ученике млађих и старијих разреда основних школа и средњошколце од прве до четврте године. Долазили су и ученици са терена, што нам је посебно драго. Укупно је 110 ученика учествовало у радионици, а заинтересовани ученици, наставници и професори посетили су изложбу у време одмора и после часова.
Ученици су показали велико интересовање, радили су озбиљно, осећали су се опуштено и све то им је било јако занимљиво.
Сви ученици, наставници и професори су задовољни одлазили са изложбе.
Библиотекар: Дејана Михајловић